«ولادیمیر پوتین» (Vladimir Putin)، رئیس جمهور «روسیه» (Russia)، نیز به جنگ لفظی ایجاد شده در خصوص رقابت جهانی برای توسعه «هوش مصنوعی» (AI) وارد شده است. با اول دیالوگ همراه باشید.
«ولادیمیر پوتین» در صحبتی که هفتهی گذشته با دانشجویان روس داشته، پیش بینی کرده است کشوری که در زمینه تحقیقات هوش مصنوعی پیشرو باشد بازار کار دنیا را از آن خود خواهد کرد. به نقل از وبسایت RT، پوتین گفته است:
هوش مصنوعی همان آینده است، نه فقط برای روسیه، بلکه برای تمام بشریت. این [فناوری] با طیف وسیعی از فرصتها و همچنین تهدیدهایی که به سختی قابل پیشبینی هستند همراه خواهد بود. هر کس که در این حوزه پیشرو شود به حکمران دنیا تبدیل خواهد شد.
توسعه هوش مصنوعی در سالهای اخیر رفته رفته به یک مسأله امنیت ملی تبدیل شده است. این «چین» (China) و «آمریکا» (USA) هستند (نه روسیه) که به عنوان دو پیشرو در این عرصه شناخته میشوند. چین به تازگی از برنامه خودش برای تبدیل شدن به رهبر دنیا در هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ رونمایی کرده است. بسیاری از تحلیلگران هشدار دادهاند که خطر از دست دادن جایگاه آمریکا را تهدید میکند، بخصوص که حکومت ترامپ در حال آمادهسازی شرایط برای قطع بودجه مربوط به تحقیقات تکنولوژی و علوم پایه است.
هوش مصنوعی علاوه بر کمک به رشد اقتصاد کشورها در حوزههای مختلف میتواند در زمینه نظامی هم کاربرد داشته باشد. از هوش مصنوعی میتوان برای ساخت سلاحهای سایبری و وسایل کنترلی خودکار مانند انبوه «درون»ها (Drone) «کوادکوپتر»های (Quadcopters) ارزان قیمت با سیستم تصمیمگیری مشترک که میتوان از آن برای نظارت و همچنین حمله به دشمنان بهره برد، استفاده کرد. هر دو کشور چین و آمریکا هم اکنون در حال تحقیق روی این تکنولوژی هستند. پوتین در این خصوص پیشبینی کرده است که جنگهای آینده بین «درون»ها خواهد بود و زمانی که درونهای یک طرف شکست بخورند به ناچار تسلیم خواهند شد.
این در حالیست که پیشتر ۱۱۶ چهره شناخته شده در بخش تکنولوژی از جمله «ایلان ماسک» (Elon Musk)، صاحب و بنیانگذار شرکتهای «اسپیس ایکس» (SpaceX) و «تسلا» (Tesla)، با امضای درخواستی به سازمان ملل خواستار تصویب قانون جدیدی در خصوص چگونگی توسعهی چنین سلاحهایی شده بودند. این گروه معتقدند که ایجاد چنین تکنولوژیای میتواند به مثابه وقوع «جنگ جهانی سوم» باشد که پیشتر بواسطه توسعه «باروت» و «سلاح هستهای» ایجاد شده بود.
اما پوتین ادعا کرده است که پیشرو عرصه هوش مصنوعی لازم نیست که تمام مزیتهای آن را برای خود نگه دارد. وی اشاره کرده است که روسیه خواستار چنین سیاستی نیست و نمیخواهد ببیند که یک کشور در این عرصه دست به انحصارطلبی بزند. وی در عوض گفته است:
اگر ما پیشرو دنیا در این تکنولوژی شویم، دانش خودمان را با تمام دنیا به اشتراک خواهیم گذاشت، درست مانند کاری که امروز با دانش هستهای خود انجام میدهیم.
پس از انتشار صحبتهای پوتین، ایلان ماسک نیز در توییتی جدید بار دیگر تأیید کرده است که عاقبت این تکنولوژی جنگ جهانی خواهد بود. وی گفته است:
چین، روسیه و به زودی تمام کشورهایی که دارای دانش کامپیوتری قوی هستند. به نظر من رقابت کشورها برای تبدیل شدن به قدرت اول در هوش مصنوعی به احتمال قوی باعث جنگ جهانی سوم خواهد شد.
نظر شما در این خصوص چیست؟ آیا جنگ جهانی سوم بخاطر هوش مصنوعی صورت خواهد گرفت؟
منبع: The Verge